Tuesday, June 23, 2009

Floki "in het zonnetje" op de website van Treesforgrannies. Per ongeluk kwam ik op deze site terecht omdat ik vond dat ons verpleeghuis onterecht stond op een lijst van huizen waar geen park/groen in de buurt is. Ik reageerde hierop omdat ons verpleeghuis amper 100 meter bij het bos vandaan staat. Direct kreeg ik een mailtje dat het al aangepast was. Op mijn opmerking dat Flóki als "Bezoekdier"op mijn werk aanwezig is en dat ik er in mijn vrije tijd af en toe wandel met bewoners werd me gevraagd of Flóki's blog de maand juni "in het zonnetje"gezet mocht worden.









De tekst hiervan is:

In het zonnetje: JUNI (2009)
Deze maand staat Flóki in het zonnetje. Flóki is een lieve hond met een bijzondere baan. Zij is namelijk een officieel gecertificeerd "bezoekdier". Flóki "werkt" in de zorgsector in een verpleeghuis waar sinds kort kleinschalig wonen is ingevoerd op 3 verdiepingen waar bewoners met dementie verblijven in een zo huiselijk mogelijke situatie. Flóki verblijft altijd in de buurt van haar vrouwtje. Ze is en blijft een dier en voorzichtigheid blijft dus altijd geboden. Regelmatig zorgt ze voor fijne contacten en komische situaties. Een lepel die valt, Flóki raapt hem wel op, een sjoelsteen die wegrolt? Flóki brengt hem terug. Zelfs als kruimeldief doet ze het goed ;). Over het algemeen is er tijdens de dagelijkse werkzaamheden weinig tot geen tijd om met bewoners te gaan wandelen, vandaar dat Flóki ook in haar "vrije tijd" af en toe als vrijwilliger heerlijk door het bos of naar het kasteel wandelt naast een rolstoel. Bezoekdier Nederland leidt de dieren en hun eigenaren op, zodat ze als een goed voorbereid team aan de slag kunnen op het gebied van hun voorkeur. Het is hierbij erg belangrijk dat je de signalen die je dier afgeeft goed kunt "lezen" en daar naar handelt. De vraag naar bezoekdieren groeit enorm, het begint zo langzamerhand op grotere schaal duidelijk te worden welke positieve effecten een bezoekdier kan hebben.
De interessante website waar het artikel terug te vinden is, is: http://www.treesforgrannies.nl/

Monday, June 08, 2009


Even wat geknutseld, zodat iemand die graag over onze bezoekjes geïnformeerd worden wil, de gegevens direct op een nette manier overhandigd kan krijgen. Nu maar afwachten of ze afgedrukt worden op de manier die we graag willen. Nog even geduld .........
Ons geduld is beloond, de kaarten zijn keurig uitgepakt! Weer een stapje verder dus.

Wednesday, June 03, 2009

Woensdag 6 juni

Flóki ligt tegen het einde van "haar" avonddienst languit met haar kop op haar pootjes in de gang voor de deur van de kamer van een bewoner die ik aan het helpen ben. Aan het einde van de gang woont een bewoner die gek is op Flóki en die in de gaten heeft dat ze er ligt. In verband met de privacy van de bewoner die ik aan het helpen ben zet ik de deur op een klein kiertje zodat ik wel direct kan horen wat er gebeurt op de gang omdat ik vind dat Flóki niet zonder mijn aanwezigheid tussen de bewoners moet liggen. De bewoner in de gang loopt naar Flóki toe, steunt met haar onderarm op haar rollator en begint een heel verhaal tegen Flóki, die zich dit maar al te graag laat aanleunen, met als gevolg dat ze uiteindelijk met 4 poten in de lucht volledig ontspannen in de gang ligt.
Ineens hoor ik via de andere kant van de gang in rap tempo "slof, slof, slof" één van Flóki's grootste fans aan komen lopen, die aangekomen bij Flóki ongerust zegt: "Ze is toch niet dood????". "Nee" zegt de bewoner die al bij haar stond, "maakt u zich vooral niet ongerust", "we hebben net een goed gesprek gehad".